4 mei Nationale Sportherdenking | Basketbal in oorlogstijd

Op 4 mei herdenken we de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen sporters. Deze herdenking wordt sinds 2005 door het Comité Nationale sportherdenking 4 mei georganiseerd bij het Olympisch Stadion.
Het eerste onderdeel is een inhoudelijk programma over basketbal voor, tijdens en na de Tweede Wereld oorlog. De officiële herdenking vindt plaats bij het beeld van Prometheus, dat in 1947 ter nagedachtenis aan deze sporters bij het Stadion is geplaatst.

Tijdens de plechtigheid delen verschillende sprekers vanuit het NOC*NSF, Gemeente Amsterdam en het Comité hun gevoel over de Sportherdenking. De herdenking wordt afgesloten met het leggen van vijf kransen in de vorm en kleur van de Olympische ringen.

10.30 uur: Ontvangst (Olympisch Stadion 2).
11.00 uur: Inhoudelijk programma over basketbal in de Tweede Wereldoorlog, met bijzondere filmbeelden en foto’s (onder leiding van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren).
12.30 uur: Herdenking bij beeld van Prometheus, op het plein voor het Olympisch Stadion.

Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs. U kunt zich aanmelden via office@olympischstadion.nl

De Nationale Sportherdenking wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Gemeente Amsterdam, NOC*NSF, Ajax Foundation, Sportraad Amsterdan, 4-5 mei Comité Amsterdam en het Olympisch Stadion.

Zie website Olympisch Stadion Amsterdam

Op 5 mei loopt de Bevrijdingsvuurestafette langs het Olympisch Stadion
Dit jaar vieren wij 74 jaar vrijheid. In de nacht van 4 naar 5 mei, om twaalf uur ’s nachts, de overgang van herdenken naar vieren, wordt op het 5 Meiplein in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Ongeveer 5000 lopers uit meer dan 200 gemeentes staan dan op deze historische plek. In estafettevorm brengen zij het vuur naar hun eigen gemeente.

In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door Montgomery van Portsmouth naar het D-daystrand in Normandië gebracht. Het Bevrijdingsvuur werd vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Vervolgens verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Den Haag en andere plaatsen in het land. Die traditie houden we in stand. Ook in 2019 wordt het vuur naar Amsterdam gebracht.

Atletiekvereniging Phanos organiseert, onder auspiciën van de gemeente Amsterdam, de Bevrijdingsvuurestafette 2019. Meer info

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.