Zeventien Zeeuwse topsporters uit heden en verleden in geschenkboek

Het geschenkboek tijdens de Week van het Zeeuwse Boek bevat dit jaar onbekende verhalen over bekende Zeeuwse topsporters uit heden en verleden. Onder de titel ‘Van Raas tot Rico’ heeft journalist Peter de Jonge aspecten uit de carrière van topsporters beschreven die weinig tot geen aandacht hebben gehad. Soms in de vorm van een interview met de sporter zelf, soms met mensen uit hun directe omgeving. Bij elk verhaal komt een uitgebreide biografie van Wim van Gorsel van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

De zeventien sporters zijn geselecteerd in samenwerking met Sport Zeeland, het hoogste orgaan op het gebied van sport in de provincie. Daarbij speelden factoren als spreiding over diverse sporttakken en regio’s, prestatie en Zeeuwse oorsprong een rol. De sporters zijn: Jan Raas, Jo de Roo, Keetie van Oosten-Hage (wielrennen), Danny Blind, Frans de Munck, Jan Poortvliet (voetbal), Els Vader, Marjan Olyslager (atletiek), Lesley Kerkhove (tennis), Diana van Gelderen, Ron de Jonge (zaalhandbal), Elisabeth Willeboordse (judo), Jean-Paul de Bruijn (biljarten), Hans Peter Minderhoud (paardensport), Beb & Derk Thijs (windsurfen) en Rico Verhoeven (kickboksen).

Auteur Peter de Jonge, ex-sportjournalist van PZC en NRC Handelsblad en ex-hoofdredacteur van AD en CTV Zeeland, werd tijdens de research voor het boek regelmatig verrast door ontdekkingen. ,,Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk aspecten van topsport aan de orde te laten komen, zoals de rol van ouders, de sponsoring en de periode na de carrière.’’ Omdat de inhoud een periode van ongeveer 80 jaar bestrijkt en sommige sporters voor de lezers van nu wat minder bekend zijn, is van elke sportman of -vrouw een biografie opgenomen, die is ontleend aan de encyclopedievanzeeland.nl.

Omslag Van Raas tot Rico
Bron: zeelandboeken.pzc.nl
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.