Sport, kunst en propaganda in het Derde Rijk

Op dit moment loopt in de Duitse stad Bochum een tentoonstelling met als titel: ‘Artige Kunst’. Vrij vertaald: gewillige, gehoorzame kunst. Het was kunst die de goedkeuring had van de Nazi’s. Volgens Hitler bracht Artige Kunst de werkelijke (Arische) volksaard tot uitdrukking. In deze kunstvorm werd het verleden verheerlijkt en loyaliteit aan het vaderland betracht.

Favoriete thema’s voor Artige Kunst waren het werk in de fabriek en op het land; het leven op het platteland, het (gelukkige) Arische gezin; een klassiek beeld van de vrouw als bron en hoedster van het leven. Ook sport en lichamelijkheid speelden een rol in Artige Kunst. Voor een deel werd daarbij aangesloten bij de beeldcultuur van de oude Grieken. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van Adonis als knappe, gespierde (jonge)man. Sport speelde sowieso een belangrijke rol in de cultuurpolitiek van de Nazi’s.

Op de tentoonstelling in Bochum wordt ook ‘Entartete Kunst’ getoond (‘gedegenereerde kunst’). Het was kunst die door de nazi’s werd verafschuwd.

Jan de Leeuw, oud-bestuurslid van stichting De Sportwereld, schreef een recensie over de tentoonstelling in Bochum op www.sportenstrategie.nl

De expositie Artige Kunst. Kunst und politiek im Nationaalsocialismus is te bezichtigen tot en met 9 april 2017 in Bochum: Museum unter Tage. Website: www.situation-kunst.de.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.