Tentoonstelling: Helden aan de bal

Vanaf 24 maart 2017 presenteert het Nederlands Openluchtmuseum ‘Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt’. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de hoogtepunten in de Nederlandse voetbalgeschiedenis vanaf 1974, toen voor het eerst in Nederland het ‘oranje-gevoel’ toesloeg dat in de decennia daarna zou uitgroeien tot een ware oranje-koorts. Johan Cruijff, Nederlands beroemdste voetballer aller tijden, krijgt een ereplaats in de tentoonstelling met een speciaal aan hem gewijde zaal.

Helden aan de Bal toont de bezoeker 40 jaar voetbalgeschiedenis met als absoluut hoogtepunt ‘1988’. De beker die in dat jaar door het Nederlands elftal werd gewonnen, is op de tentoonstelling te zien. Helden aan de Bal wordt gesponsord door ING, hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal en sponsor van het Nederlands Openluchtmuseum.

Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt
Film- en geluidsfragmenten, heel veel foto’s en natuurlijk originele voetbalrelikwieën nemen de bezoeker mee langs een roemrucht Nederlands voetbalverleden. In 1974 speelden de grootste voetbalhelden de voetbalsterren van de WK-hemel. Die helden werden tweede maar het land kleurde –voor het eerst- oranje. De tentoonstelling toont alle hoogtepunten van Oranje van ’74 tot nu. De bezoeker kan zelf een droomteam samenstellen en er is een eregalerij met alle voetballers die tot op heden in het Nederlands elftal speelden.

Johan Cruijff
Geen voetbalheld spreekt, één jaar na zijn overlijden, zó tot de verbeelding als Johan Cruijff (1947-2016). De voormalige aanvaller en spelverdeler werd in 1999 uitgeroepen tot Europees voetballer van de 20ste eeuw. In een speciale zaal komen veel Cruijff-memorabilia en herinneringen aan ‘nummer 14’ bij elkaar. Bezoekers kunnen in de Johan Cruijff-zaal een eigen ‘Johan Cruijff-tegeltjeswijsheid’ achterlaten.

De geschiedenis van oranje
Duik in de geschiedenis en ontdek. Waarom dragen we de kleur oranje? Wat zijn de hoogtepunten uit de voetbalgeschiedenis? Wie zijn onze helden? Nog belangrijker… wie is jouw held? Voel je eigen oranjekoorts opkomen terwijl je door de Nederlandse voetbalgeschiedenis loopt.

 Meer informatie via de website van het Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.