Studie en onderzoek op basis van Olympisch erfgoed

Sinds december 2016 beschikt de Hogeschool van Amsterdam over een bijzondere en waardevolle collectie sporterfgoed. Sporthistoricus en voormalig zwemmer Ton Bijkerk schonk 73 memorabilia uit zijn jarenlang verzamelde collectie van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

Ook 3500 Olympische boeken, folders en tijdschriften van 1896 en later maken deel uit van de donatie. Een deel van de collectie wordt tentoongesteld op de eerste verdieping van het Dr. Meurerhuis in Amsterdam-Osdorp. Docent Jan Luitzen, tevens als buitenpromovendus verbonden aan de Onderzoeksgroep Sportgeschiedenis van de Radboud Universiteit, treedt op als conservator van het Olympische erfgoed.

De memorabilia en boeken zullen de basis vormen voor verschillende studie- en onderzoeksprojecten, die de HvA in samenwerking met de Radboud Universiteit, NOC*NSF en de Stichting Olympisch Stadion Amsterdam opzet. Zowel onderzoekers als studenten gaan hieraan meedoen. Onderdeel van het programma is een groot oral history-project, waarin oud-Olympische deelnemers naar hun ervaringen werd gevraagd.

Projectleiders Luitzen en Marjet Derks hopen zo de veranderingen in sportbeleving en de maatschappelijk-culturele waardering van sport in kaart te kunnen brengen. Ook dient de samenwerking om de bewustwording rond en de omgang met sporterfgoed in Nederland te activeren, zowel op nationaal als provinciaal en lokaal niveau.

Lees verder / meer informatie op de website Onderzoeksgroep Sportgeschiedenis van de Radboud Universiteit

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.