Standbeeld in Sittard voor voetballer Fernando Ricksen

Bron: Staantribune

Voormalig voetballer en twaalfvoudig international Fernando Ricksen (Heerlen, 1976) is ongevraagd ambassadeur van de strijd tegen de spierziekte ALS, waar hij sinds 2013 aan lijdt. Hij begon zijn carrière in Limburg bij Fortuna Sittard en heeft een aardige staat van dienst. Toch is voor veel buitenstaanders de vraag waarom uitgerekend de oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg een standbeeld verdient.

Standbeeld Fernando Ricksen, onthuld op 12 januari 2018 in Sittard. Foto: Staantribune

“Er zijn uiteraard genoeg Fortunezen die het verdienen om, op welke manier dan ook, geëerd te worden”, legt Dieuwertje Mangeng, een van de initiatiefnemers van het beeld, uit. “Maar we hebben nu voor Fernando gekozen, omdat hij terugkwam naar Fortuna Sittard en ons shirt weer opnieuw aantrok. Dit terwijl Fortuna in erg slecht weer zat, zowel financieel als sportief. We stonden laatste op het moment dat Fernando in de uitwedstrijd tegen koploper RKC opnieuw zijn debuut maakte. We hadden toen al 626 dagen geen uitwedstrijd gewonnen. Juist deze wedstrijd, waarin Fernando een belangrijke rol speelde, wonnen we met 3-2.

Fernando had dan wel geen financiële middelen om ons te helpen, maar hij kon wel zijn voeten laten spreken. Hij had er misschien wel voor kunnen kiezen om naar Azië te verkassen en daar nog flink wat te verdienen, maar hij koos voor ons en daar waren we natuurlijk maar al te blij mee. Fortuna Sittard is overigens zelf ook al gestart met het eren van prominente personen in het (nog te realiseren) Fortuna Museum, waar pas geleden het startschot voor is gegeven.”

Lees het volledige artikel op Staantribune

Biografie 'Vechtlust' (2013)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.