Sportspecial van Archievenblad verschenen

Het septembernummer van het Archievenblad gaat over sport in het archief. Onder meer met een interview met de kersverse voorzitter van Stichting de Sportwereld, Jan Rijpstra.

Sport wordt op alle mogelijke dragers vastgelegd. Denk aan berichtgeving op nieuwssites, bijzondere momenten op YouTube en sporthelden die actief facebooken, tweeten en instagrammen. ‘Sport is geschiedenis en sportliefhebbers vormen eigenlijk de grootste groep historici die we hebben’, zegt hoogleraar Sportgeschiedenis Marjet Derks. Sport verbindt, dat heeft het WK Vrouwenvoetbal 2019 wel laten zien. We leefden allemaal mee met de wedstrijden van Oranje. Zij grepen net naast de wereldtitel, maar het was wel een prestatie van wereldformaat.

Er waren meer bijzondere sportevenementen deze zomer. Zo werd er getennist in Londen (Wimbledon) en gekoerst in Frankrijk (Tour de France). In ons eigen land zwom Maarten van der Weijden de Elfstedentocht. Het was zijn tweede poging, nadat hij de eerste een kleine 40 kilometer voor de finish had moeten afbreken. Van der Weijden stelde via Twitter: ‘Als je iets heel graag wilt en het lukt niet. Probeer het dan gerust een tweede keer!’

Sporthelden, sportverenigingen, sportbeelden in de krant en foto’s van je eigen sportteam. Sport wordt op alle mogelijke dragers vastgelegd. Denk aan berichtgeving op nieuwssites, bijzondere momenten op YouTube en sporthelden die actief facebooken, tweeten en instagrammen. Het sportverleden krijgt steeds meer aandacht en wordt onderzocht vanuit de leerstoel Sportgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. ‘Sport is geschiedenis en sportliefhebbers vormen eigenlijk de grootste groep historici die we hebben’, zegt hoogleraar Sportgeschiedenis Marjet Derks. Derks onderzoekt de rol die sport speelt in maatschappelijke ontwikkelingen zoals emancipatie van groepen. ‘Veel mensen leiden gebeurtenissen in hun eigen leven af aan jaartallen van grote sportevenementen. Het is mooi om die sportverhalen te vertellen en het is waardevol om dat ook op een diepgravender manier te doen.’

Het valt op dat meer dan de helft van de Nederlanders wekelijks sport beoefent, maar dat onze archiefbewaarplaatsen niet overlopen van sportarchieven. Toch worden er bijzondere acquisities gedaan, tentoonstellingen georganiseerd en stukken gedigitaliseerd. In 2001 berichtte het Archievenblad al over sportarchieven en in het bijzonder de archieven van het Nederlands betaald voetbal…  lees verder op de website van het Archievenblad.

Bron: Archievenblad – KVAN/BRAIN

Ben je benieuwd naar de inhoud van andere uitgaven? Kijk dan op https://www.kvanbrain.nl/overzicht/publicatie, waar de inhoudsopgaven van de lopende jaargang gepubliceerd zijn.

Meer informatie en contact KVAN BRAIN

 

Inhoud van de sportspecial

Omslag Archievenblad, september 2019
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.