Sportfondsenbad 80 jaar zwemmen in Amersfoort

Het 80-jarige Sportfondsenbad gaat begin 2018 definitief haar deuren sluiten. Het boek Sportfondsenbad 80 jaar zwemmen in Amersfoort vertelt het verhaal van het bad, omlijst met veel persoonlijke ervaringen, een terugblik op bijzondere evenementen en veel foto’s van toen en nu. Een prachtige herinnering aan een zwembad waar heel Amersfoort (en ver daarbuiten) mooie, spannende, enerverende, verdrietige maar vooral onvergetelijke momenten heeft beleefd.

Gegevens: samenstelling Madeline van Heemstra, 25×25 cm, 192 pagina’s, fullcolour, prijs € 19,37 (het oprichtingsjaar van het zwembad!)

Fototentoonstelling
Vanaf donderdag 12 oktober 2017 zijn op de 3e verdieping van het Eemhuis de foto’s te zien die de Amersfoortse fotografe Carla Kogelman maakte van de gebruikers van het Sportfondsenbad. De toegang is gratis.

Meer weten of boek bestellen?
Het boek ‘Sportfondsenbad, 80 jaar zwemmen in Amersfoort’ is te bestellen bij Madeline van Heemstra via info@montwerp.nl

Over Madeline van Heemstra
De oud-keepster van het Nederlands dames waterpoloteam en medewerkster van het Sportfondsenbad heeft ruim 33 jaar in het Sportfondsenbad gewerkt: “Ik heb in die lange periode veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt, soms langs de badrand, soms als ‘directeur’ omdat er dan even geen leidinggevende was. Zodoende kun je wel zeggen dat ik de ziel van het bad heb leren kennen. Omdat die niet verloren mag gaan besloot ik vorig jaar oktober een boek samen te stellen met het oog op de naderende sluiting. Zelf wilde ik me deze periode later nog goed kunnen herinneren. Het was een belangrijk deel van mijn leven en ik merkte dat dat voor veel collega’s, bezoekers en sporters ook zo was.

Amersfoort, zwemhoofdstad van Nederland

Tal van topsportevenementen speelden zich in tachtig jaar af in het Sportfondsenbad. Van 1956 tot 2003 werd er jaarlijks het Van Haselenwaterpolotoernooi afgewerkt dat een internationale topbezetting kreeg met teams uit Hongarije, Cuba en Spanje. Tussen 1974 en 1984 gold Amersfoort door het bad als ‘zwemhoofdstad van Nederland’, die water bood aan centrale trainingen van de zwem-, polo- en kunstzwemselecties. Topzwemmers als Enith Brigitha en Fred Eefting kwamen op de Speedo Meet uit tegen toppers uit de VS en DDR. Tv-commentator Jos van Kuijeren bewaart bijzondere herinneringen aan het bad. In 1988 was de bodem van het 50 meterbad het terrein van het WK onderwaterhockey, een toen nog onbekend fenomeen. In 1998 had het Sportfondsenbad met de Gay Games voor de laatste keer een groot internationaal evenement in huis. Curieus was het wereldrecord watertrappelen dat werd gevestigd door Karina van den Burg in 7 uur en 15 minuten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.