Prijzenkast bokser Ben Bril naar Joods Historisch Museum

De familie van bokser Ben Bril heeft enkele dozen met persoonlijke attributen overgedragen aan het Joods Historisch Museum. Joanne Bril overhandigde dit materiaal in het Olympisch Stadion tijdens een bijeenkomst van Andere Tijden Sport. De objecten doken eerder dit jaar op tijdens opnames van dit programma.

Op 4 mei had Andere Tijden Sport een speciale uitzending over de Joodse bokser Ben Bril. Voor de Tweede Wereldoorlog won hij acht nationale titels. In 1928 deed hij mee aan de Olympische Spelen in Amsterdam, zijn geboortestad. Tijdens de oorlog werd hij opgepakt na verraad van enkele boksmaten, maar Bril en zijn gezin overleefde – in tegenstelling tot de rest van zijn familie. In de jaren 50 en 60 groeide hij uit tot één van de beste boksscheidsrechters ter wereld.

Tijdens de opnames werd een bezoek gebracht aan Benno Bril, kleinzoon van Ben Bril, en zijn vrouw Joanne. Op zolder bewaarden ze twee dozen met persoonlijke bezittingen van Bril uit de jaren 30, die de bokser zijn hele leven had bewaard. Na zijn overlijden in 2003 had geen enkele museum belangstelling getoond voor dit materiaal, waarna de dozen naar zolder verdwenen.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren, tevens redacteur van Andere Tijden Sport, heeft deze maand het contact gelegd tussen de familie Bril en het Joods Historisch Museum om alsnog deze bijzondere verzameling op te nemen in de collectie. Irene Faber, Conservator Collecties, toonde onmiddellijk belangstelling en nam daarop vandaag de objecten in ontvangst.

Bron én meer over Ben Bril: Sportgeschiedenis.nl

Ben Bril foto: Sportgeschiedenis.nl
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.