NOC*NSF presenteert eerste Olympisch popup museum op Sport Film Festival Rotterdam

NOC*NSF verzamelt al sinds haar oprichting voorwerpen die herinneren aan bijzondere sportprestaties uit het verleden. Voor het eerst laat de sportkoepel een deel van deze collectie zien in een pop-up museum, tijdens het Sport Film Festival Rotterdam, dat van 10 tot 14 april wordt gehouden in theater LantarenVenster.

In de foyer van het theater zijn drie vitrines ingericht rondom de thema’s Olympisme, wielersport en paardensport. De expositie is bescheiden van opzet maar daarmee niet minder interessant. Vanuit de Olympische waarden excelleren, vriendschap en respect worden de voorwerpen belicht en van een verhaal voorzien.

Zo is er de regenboogtrui te zien die Hennie Kuiper droeg tijdens de Tour de France in 1976. De renner wilde graag een etappe winnen op de trouwdag van zijn ouders, maar ging die dag lelijk onderuit. De trui laat gaten zien: het resultaat van zijn val.

Andere voorwerpen die worden tentoongesteld zijn: de bokshandschoenen van Arnold Vanderlyde, de muts met de tekst ‘Goud hè’, die Yvonne van Gennip droeg tijdens de Winterspelen in Calgary, een Olympische fakkel, het Olympisch diploma van ruiter Charles Pahud de Mortanges, diverse Olympische medailles en als mysterie-object een Rotterdamse Olympische fles.

Bron: www.olympischsporterfgoed.nl

Hennie Kuiper met zijn regenboogtrui (foto: www.olympischsporterfgoed.nl)
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.