Nieuwe de SPORTWERELD is special over lichamelijke opvoeding

De negentigste editie van magazine de SPORTWERELD is een bijzondere kruisbestuiving tussen sportgeschiedenis en lichamelijke opvoeding. Bij de trouwe abonnees is het tweede nummer van 2019 inmiddels op de deurmat gevallen.

Per 1 januari 2019 heeft Jan Rijpstra de voorzittershamer van Stichting de Sportwereld overgenomen van Fons Kemper.

Deze special over de geschiedenis van lichamelijke opvoeding verschijnt ter gelegenheid van het afscheid van Jan Rijpstra als voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Hij nam op vrijdag 24 mei afscheid. Het feit dat Rijpstra sinds 1 januari 2019 ook voorzitter is van Stichting de Sportwereld is een mooie aanleiding om twee werelden met elkaar te verenigen. Het resultaat daarvan is de lezen in de nieuwste de SPORTWERELD.

In de SPORTWERELD #90 schrijven verschillende experts vanuit hun eigen belangstelling en kennisgebied over de geschiedenis van lichamelijke opvoeding.

  • Kees van Tilborg portretteert de vrouwelijke gymnastiekpioniers Nora Goemans en Jeanne van der Most. Dit artikel staat als longread op onze website.
  • Jelle Zondag beschrijft de missie van de VGON, de voorloper van de KVLO.
  • Jurryt van de Vooren blikt terug op de demonstratie van het Gymnastiek Verbond voor koningin Wilhelmina in 1898.
  • Wim de Heer analyseert de ontwikkeling van de soms moeizame relatie tussen sport en lichamelijke opvoeding.
  • Harry Stegeman gaat in op de kwaliteit en kwantiteit van het hedendaagse bewegingsonderwijs.
  • Wilfred van Buuren somt zoals gebruikelijk de laatste publicaties in de sportliteratuur op.

De KVLO verspreidt deze special in een iets aangepaste vorm in eigen kring, als bijlage bij het eigen vakblad Lichamelijke Opvoeding.

Nog geen abonnee en toch geïnteresseerd in de SPORTWERELD? Voor slechts €30 ontvangt u vier nummers per jaar – meld u dan snel aan als lid! Liever alleen dit nummer lezen? Bestel het dan voor slechts €10.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.