Monument en park voor Mathieu Cordang

Op 29 augustus is in Swalmen een monument onthuld voor wielrenner Mathieu Cordang. In zijn eigen ‘Mathieu Cordang Park’ werd door familie, wethouders van Roermond en olympisch Kampioen Jan Krekels het monument onthuld dat de bijzondere prestaties van Mathieu Cordang vereeuwigt. 

Eind negentiende eeuw was Mathieu Cordang één van de beste wielrenners van ons land. Deze opmerkelijke renner uit Limburg had opvallende stunts, zoals een wedstrijd tegen de trein op 12 februari 1896. Ondanks dat Mat Cordang twee turven hoog is, een niet bijster aerodynamische snor draagt en dol is op grote sigaren, blijkt hij een fenomenaal wielertalent.

Het ene duurrecord na het andere sneuvelt onder de door zijn beentjes voortgedreven wielen. Een van de meest absurde van die records is het wereldrecord 24 Uur achter motorgangmaking. In een etmaal rijdt Cordang maar liefst 1030 kilometer en 110 meter. Het levert hem de bijnaam ReCordang op. Daarnaast reeg hij de overwinningen aaneen. Hij won maar liefst 18 klassiekers boven de 300 km en werd 2e in Parijs Roubaix en Bordeaux-Parijs.

Monument Mathieu Cordang. Foto: BIZ Centrum

Toelichting van Gemeente Roermond op verzoek straatnaamgeving Mathieu Cordang park:

In het verleden zijn er diverse verzoeken ontvangen om de groenvoorziening aan de Rijksweg Zuid te vernoemen naar Mathieu Cordang. Deze groenvoorziening is gelegen aan de Rijksweg Zuid waar Mathieu Cordang heeft gewoond en gewerkt. Bij naamgeving dient de openbare ruimte (de straat, het plein of plantsoen) recht te doen aan de persoon waarnaar zij wordt vernoemd. In het verleden zijn de verzoeken afgewezen omdat de groenvoorziening weinig uitstraling had en geen recht doet aan de persoon Mathieu Cordang. Er is nu opnieuw een verzoek ingediend om de groenvoorziening te vernoemen naar Mathieu Cordang.

Ruim anderhalf jaar geleden heeft er een grote reconstructie aan de groenvoorziening plaatsgevonden. De verwilderde begroeiing is verwijderd, een nieuwe border is aangelegd, bomen en struiken zijn verwijderd en opnieuw geplant. Hierdoor is de groenvoorziening getransformeerd tot een park en is naamgeving van het park wel passend. Op 26 december 1869 werd Mathieu Cordang in Blerick geboren. Als negende telg uit een schippersgezin met vijftien kinderen moest Cordang al op jonge leeftijd aan het werk. Hij werd zeeman en voer de wereld rond. Toen zijn schip in 1893 in Vlissingen lag, nam hij deel aan een wielerkoers. Hij won op een geleende fiets de koers en besloot wielrenner te worden. Hij zocht een baan aan wal en in de eerste instantie werd hij gangmaker van bekende coureurs. Toen in 1895 aan Nederlandse renners werd toegestaan om als professional uit te komen, maakte Cordang van de wielersport zijn beroep. In zijn wielercarrière fietste hij een indrukwekkende erelijst bij elkaar. Rond de eeuwwisseling stonden alle denkbare records op zijn naam. In Frankrijk kreeg hij onder meer de erenaam “Le Vaillant”, de onverschrokkene.

Al voor zijn huwelijk in 1906 vestigde Mathieu Cordang zich in Swalmen, de woonplaats van zijn vrouw. Hij begon aan de Rijksweg Zuid, tegenover het park, een fietsenhandel, die uitgroeide tot een garagebedrijf. Op 24 maart 1942 overlijdt hij op 72-jarige leeftijd aan een longontsteking. Deze verdiensten rechtvaardigen de toekenning van de naam Mathieu Cordang Voorgesteld wordt om de naam Mathieu Cordangpark toe te kennen aan het park aan de Rijksweg Zuid in Swalmen.

Kleinzoon Stan Cordang met een originele fiets waarop zijn grootvader zijn wedstrijden en records reed. Foto: Limburg Cycling
Foto: BIZ Centrum Swalmen
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.