Kicksen en Wickets – de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse voetbal

Wie had dat gedacht? De Koninklijke HFC, de voetbalclub van kakkineus Haarlem, is helemaal zo oud niet als de heren zelf beweren. Volgens de gentlemen en hun website zou hun club zijn opgericht in 1879. Nou, daarvan blijkt bijzonder weinig in deze eerste volledige ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse voetbal, het themanummer van Hard Gras.

De geschiedenis van het Nederlandse voetbal loopt parallel aan die van het cricket, dat al eerder werd geïmporteerd door, ofwel Engelse zakenmensen, of leraren aan op Engelse leest gestoelde kostscholen. Nederlandse zonen van welgestelde families die in Engeland naar school gingen, kwamen daar in aanraking met het voetbal. Omdat de boer die ‘s zomers zijn weiland aan cricketers verhuurde dat ‘s winters graag aan voetballers deed, liep de ontwikkeling van beide sporten ook topografisch hand in hand.

Een prachtig themanummer van Hard Gras, geschreven door onze redactieleden Jan Luitzen en Wim Zonneveld.

Deze editie van Hard Gras (nummer 115) is eind juli op de deurmat gevallen bij abonnees van Hard Gras, is op internet te bestellen en ligt spoedig in de winkel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.