Hugo Logtenberg wint Nico Scheepmaker Beker met ‘De hand van Van Gaal’

Dit jaar ging de Nico Scheepmaker Beker op voor zijn kristallen jubileum. De jury, onder leiding van Ad Melkert, heeft bepaald dat de beker aan Hugo Logtenberg moest worden overhandigd met ´De hand van Van Gaal.´. 

Over het winnende boek schrijft de jury in haar rapport: ‘Of je erbij was. In die kamertjes waar Van Gaal zijn adviseurs en zijn spelers bij zich roept. Bij het ontbijt. De teambespreking. De training. Voor, tijdens en na de persconferentie. Op de bank tijdens de kwartfinale! We krijgen zowel de onbuigzame als empathische kant van Van Gaal te zien. We kruipen nog net niet in het hoofd van de bondscoach, maar zitten steeds vlak naast hem in dit boek van Hugo Logtenberg in aanloop naar en op het WK van 2014 in Brazilië. Dit is dus wat je krijgt als een onderzoeksjournalist die zich hiervoor meer in politieke en bredere maatschappelijke kwesties verdiepte, zich op de sport stort: een magistrale reconstructie van een van de meest tot de verbeelding sprekende sportprestaties van het afgelopen decennium. Een portret dat meer dan in een andere publicaties over Van Gaal de ziel blootlegt van de mens in zijn incarnatie als bondscoach.’

Naast ‘De hand van Van Gaal’ waren er nog vier boeken genomineerd:

Keessie – Jeroen Haarsma

Amsterdam 1928 – Jurryt van de Vooren

Alles rustig?  Nick Klaessens

De val van Oranje – Pieter Zwart

De jury bestaat uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).

vlnr Bert Wagendorp, Frederique de Jong, Hugo Logtenberg, Ad Melkert. Foto: organistatie Nico Scheepmaker Beker
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.