Wat voor beeld hebben wij van Europa? Europa is geen dag uit het nieuws. We hebben allemaal een beeld van Europa. Maar hoe zag dat beeld er in het verleden uit? En hoe heeft zich dat ontwikkeld? Dat zijn vragen waar KB/NIAS-fellow Joris van Eijnatten zich de afgelopen maanden mee beziggehouden heeft.

De bronnen voor zijn onderzoek zijn de gedigitaliseerde kranten in Delpher . Daaruit heeft hij niet zozeer de politieke berichtgeving gebruikt, maar juist een heel andere invalshoek gekozen. Welke culturele patronen zijn er bijvoorbeeld af te leiden uit de verslaggeving van het Eurovisie Songfestival en van de UEFA Champions League? En hoe hebben de weersvoorspellingen bijgedragen aan ons beeld van Europa’s geografische grenzen?

Om 11 miljoen krantenpagina’s te kunnen analyseren zijn computerprogramma’s onontbeerlijk. Samen met medewerkers van het KB-lab en het digital humanities- team ontwikkelde Joris van Eijnatten een aantal text and data mining-technieken. De resultaten van zijn spectaculaire onderzoek presenteert hij in een lezing op dinsdag 17 januari in de Koninklijke Bibliotheek.

Joris van Eijnatten

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.