Heruitgave Sportalbum 1898

Bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898, werd haar het Sportalbum 1898 aangeboden. Dit was een historische uitgave, want voor de eerste keer in de Nederlandse sportgeschiedenis werd een overzicht gemaakt van de complete Nederlandse sport van dat moment. Het was een nationale uiting van trots, van het beste wat onze sport te bieden had.

De sportverenigingen zijn illustratief vormgegeven door de beste kunstenaars van dat moment en uitgevoerd op perkamenten bladen. De originele band is gemaakt van gebatikt perkament met goudstempeling.

Sinds 1898 ligt dat album in het Koninklijk Huis Archief in Paleis Noordeinde. In samenwerking met initiatiefnemers Jan Rijpstra en Jurryt van de Vooren is gewerkt aan een hoogwaardige heruitgave, voorzien van een inleidend hoofdstuk over de historische banden tussen de Nederlandse sport en het koningshuis.

Op 25 september 2014 werd het eerste exemplaar van deze bijzondere heruitgave overhandigd aan Koning Willem-Alexander, tijdens het Jubileumcongres van de Vereniging Sport en Gemeenten. Hiermee treedt de Koning in het voetspoor van zijn overgrootmoeder.

Bestel het Sportalbum (Arko Sports Media)

Het Sportalbum op Koninklijkhuis.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.