“Glorie wordt duur gekocht” Sport in Amersfoort in de negentiende eeuw

Vorige week verscheen het boek Glorie wordt duur gekocht, sport in Amersfoort in de negentiende eeuw van Addy Schuurman. Reden voor Stichting de Sportwereld om met Addy Schuurman in Amersfoort af te spreken. Op een terras onder de Onze Lieve Vrouwetoren spreekt Addy Schuurman met passie over de totstandkoming van het 220 pagina’s tellende boek.

‘Over de sportgeschiedenis van de stad Amersfoort valt veel te vertellen. Té veel om op dit moment allemaal uit te pluizen en op te schrijven. Het eerste idee van een canonbenadering heb ik uiteindelijk laten varen en ben daarom maar bij het begin begonnen; in de negentiende eeuw. De achtergronden van de sport en met name de sociale aspecten staan op de voorgrond. Wie sportten er? Welke sociale groepen zaten er achter de organisatie van evenementen en verenigingen? En waarom ging men sporten? Het antwoord op deze vragen wordt bepaald door lokale, nationale en zelfs internationale factoren. De Amersfoortse sportgeschiedenis is immers geen geïsoleerd fenomeen. Wel kreeg de Amersfoortse sport door de specifieke lokale omstandigheden eigen accenten. Zo leert de lokale ontstaansgeschiedenis van sport ons ook iets meer over de samenleving van de keistad in het algemeen’, aldus de auteur.

Glorie wordt duur gekocht, Sport in Amersfoort in de negentiende eeuw
Een schaatswedstrijd voor spek en bonen; de kolfbaan op Randenbroek; het zwembad in de Singel en de gymnastieklessen in de Muurhuizen. Het boek gaat ook uitgebreid in op de introductie van de moderne sport in Amersfoort. In de jaren 1880 richtten leerlingen van de HBS en het gymnasium cricket-, wielersport- en voetbalverenigingen op. Niet iedereen zag dit met genoegen gebeuren. Gymnastiekleraren waarschuwden voor de funeste gevolgen van de sport, voor lichaam en geest: “de glorie op het voetbalveld of op de wielerbaan wordt duur gekocht.”

Uitgegeven in eigen beheer, hardcover, gebonden, 220 pagina’s, met afbeeldingen en bronnen- en literatuurlijst. Prijs: € 25 (excl. verzendkosten).

Bestellen? Stuur een mailtje naar: addyschuurman@hotmail.com of kijk eerst nog even op www.addyschuurman.nl

Een voorproefje van het boek vindt u hier.

Glorie wordt duur gekocht

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.