Expositie zoomt in op turbulente 145-jarige roeigeschiedenis van Njord

Antieke houten riemen, zwaarbevochten blikken en iconische foto’s uit de roeigeschiedenis. Een expositie in de Oude UB zoomt in op beslissende figuren en momenten uit het 145-jarig bestaan van de Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord.

1874
Die rijke geschiedenis van Njord begon in 1874. De Leidse student James Cohen Stuart riep zijn vrienden op om samen met hem een studentenroeivereniging te beginnen. Die zou, na de oprichting van de eerste burgerroeivereniging in 1847, de eerste studentenroeivereniging van Nederland worden. De expositie blikt terug op sleutelmomenten zoals de oprichting, de Tweede Wereldoorlog, historische overwinningen en de recente explosieve ledengroei.

Zes keer de Varsity
Met weinig geld en gebrekkig materiaal ging de vereniging niet soepel van start. Maar de roeiers van de voor de leden legendarische trainer P. Damsté – hij introduceerde serieuze discipline – zorgden voor een ommekeer. Zij wonnen in de jaren ’80 van de 19e eeuw zes keer achter elkaar de Varsity, de belangrijkste studentenroeiwedstrijd van Nederland. De boot van deze ploeg, de Sans Nom, hangt nog altijd in de Zwanenzaal, de borrelzaal van Njord.

Nazi-Duitsland
De expositie gaat ook in op Nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog. Twee Njord-roeiers deden mee aan de Olympische Spelen van ’36 in Berlijn en deden thuis bij hun roeikameraden verslag van Hitlers Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Leidse universiteit door de nazi’s gesloten en ging een aantal studenten in verzet. Onder hen waren ook ‘Njordmannen’ die Engelandvaarder werden. Zij staken de Noordzee over en sloten zich aan bij de geallieerde strijdkrachten.

De expositie is te zien t/m 5 juli 2019 in de Oude UB, Rapenburg 70 in Leiden

Lees verder/meer informatie

Foto's van roemruchte wedstrijden (Bron: Universiteit Leiden).
Bezoek de lustrum-website van Njord: VERENIG 145 JAAR SLEUTELFIGUUR (klik op afbeelding)
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.