De SPORTWERELD #99/100

De eerste wedstrijden om een nationale voetbalbeker (al voor de oorlog officieus en sinds 1946 officieel de ‘KNVB-beker’) werden al in 1899 georganiseerd. Het voetbalseizoen 1960-1961 was het eerste waarin de winnaar van de KNVB-beker ook een ticket voor de Europacup voor Bekerwinnaars verdiende. Dankzij het heerlijke boek De kortste weg naar Europa kunnen we deze route naar Europees voetbal in die eerste jaren herbeleven. Schitterende foto’s, anekdotes en feitjes voor de voetballiefhebber met een gezonde hang naar nostalgie.

‘We… gaan… Európa in, we gaan Európa in!’ Supporters van de wat kleinere clubs die niet gewend zijn aan internationaal voetbal, dromend van zinderende confrontaties met Europese voetbalgrootmachten, willen het nog weleens zingen als hun club aan het eind van de competitie verrassend op een plek is beland die, zoals dat heet, ‘recht geeft op Europees voetbal’. Dat is vaak nog niet zo eenvoudig, zeker niet via een landskampioenschap en daarmee plaatsing voor het Europacup I-toernooi, dat in 1992 werd omgedoopt tot de Champions League.

En verder:

41
Gedicht van Onno Kosters.

Lajoš Vermeš – grondlegger van de moderne Olympische Spelen?
Soms kan de geschiedenis erg onrechtvaardig zijn. Neem nou Lajoš Vermeš. Zijn naam was meer dan een eeuw in slechts wat voetnoten overgeleverd.

Scheidsrechter met blote knieën: wat een lef!
Op 11 juli 2021 leidt Björn Kuipers de finale van het Europees kampioenschap voetbal op Wembley tussen Italië en Engeland. In
Nederlandse media wordt hij daarbij opgevoerd als de eerste Nederlandse scheidsrechter die een eindstrijd van een internationaal kampioenschap leidt.

Kijk hier voor de volledige inhoudsopgave van de SPORTWERELD #98.

Nog geen abonnee en geïnteresseerd in de SPORTWERELD? Voor slechts €30 ontvangt u vier nummers per jaar – meld u dan snel aan als lid! Liever alleen dit nummer lezen? Bestel het dan voor slechts €10.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.