De SPORTWERELD #98

Volleybalster Hong Zhao wint met China op de Olympische Spelen van 1988 een bronzen medaille. Een jaar later zet ze voet op Friese bodem bij de Nederlandse topclub Avero Olympus. De overstap valt niet mee: ze spreekt de taal niet, haar ploeggenoten heten haar bepaald geen warm welkom (“Ik had zelfs het idee dat ze mijn manier van douchen verkeerd vonden”) en haar knieën blijken zwak. Na anderhalf jaar geeft ze er de brui aan, maar toch blijft ze in Sneek, waar ze trouwt met Bauke Siemonsma, met wie ze drie kinderen krijgt.

Ze krijgt de Nederlandse nationaliteit, en ondanks haar zwakke knieën blijft volleybal haar passie: zitvolleybal, in dit geval. Ze wordt zelfs geselecteerd voor het Nederlands team. Daarmee wordt ze de eerste sporter die voor twee verschillende
landen uitkomt op zowel de Olympische als de Paralympische Spelen. Dit wonderlijke en meeslepende verhaal van Hong Zhao
leest u in het nieuwste nummer van de SPORTWERELD! Stichting de Sportwereld is het platform voor sporthistorisch
onderzoek in Nederland en Vlaanderen. Jaarlijks verschijnen vier nummers van het gelijknamige blad. In dit nummer speciale aandacht voor ‘de Spelen’: van Flo-Jo Griffith tot aan de Rotterdamse gewichtheffer Tinus Ringelberg, die in 1920 maar nét de bronzen plak misloopt. En verder:

GANEFO
Een verhaal apart is het nieuwe, onbekende sportevenement GANEFO (Games of the New Emerging Forces) in Jakarta 1963, waar de Nederlandse Guda Heyke als eerste en enige vrouw ooit de 100 meter vrije slag wint. Het evenement moest een succes worden voor oekarno, maar dat liep niet helemaal zoals gepland.

Isaac Israels
Winnaar van het goud op de Olympische Spelen van Amsterdam 1928. Niet in sport, maar in de kunst. De schilderkunst, welteverstaan. Door sportsocioloog Ruud Stokvis.

Honderd  jaar Ajax-Feyenoord
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren schetst het belang van De Klassieker, die op 9 oktober 1921 voor de eerste keer werd gespeeld. Het resultaat is een sterk verhaal over een ‘mancave’ in Zeeland.

Kijk hier voor de volledige inhoudsopgave van de SPORTWERELD #98.

Nog geen abonnee en geïnteresseerd in de SPORTWERELD? Voor slechts €30 ontvangt u vier nummers per jaar – meld u dan snel aan als lid! Liever alleen dit nummer lezen? Bestel het dan voor slechts €10.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.