De SPORTWERELD #97

Inhoud #97 de SPORTWERELD

Het is enkele graden boven nul als 135 jaar geleden, op 7 maart 1886, in Rotterdam een historische gebeurtenis plaatsvindt: de eerste voetbalmatch tussen de plaatselijke Concordia en Excelsior. Historisch, want niet eerder in Nederland speelden twee verschillende clubs een voetbalwedstrijd tegen elkaar. De wedstrijd verloopt helaas niet erg sportief. De gemoederen lopen zelfs zo hoog op, dat Concordia enige dagen later weigert nog een cricketwedstrijd bij Excelsior te komen spelen na ‘de onbeleefde en zeer onnette handelwijze waarmede “Excelsior” […] “Concordia” behandeld heeft.’ Rien Buikema onderzoekt wat er tijdens deze spannende burenruzie heeft plaatsgevonden.

We blijven in dit nieuwste nummer van de SPORTWERELD in Rotterdam, want ook de biografie van drievoudig olympisch zwemkampioen Rie Mastenbroek komt aan bod. Lang heeft zij moeten lijden onder het verwijt dat zij als 17-jarige zwemster tijdens de Spelen van Berlijn in 1936 geen afstand nam van de politiek in nazi-Duitsland onder Adolf Hitler. Het doet sterk denken aan de huidige controverse over deelname van Oranje aan het WK voetbal in Qatar, waarover het laatste woord nog niet gezegd is!

Enkele onderwerpen: Jaap Eden De Nederlandse wereldkampioen schaatsen in 1893, 1895 en 1896 bezat ook wereldrecords op de 5 en 10 kilometer. Journalist en sporthistoricus Marnix Koolhaas, schaatsontwikkelingswerker en bondscoach van Argentinië, stapt in de voetsporen – of schaatssporen – van deze legendarische schaatsheld en probeert zijn tijden te evenaren.

Crises in de sport
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren verdiept zich in de invloed van maatschappij-ontwrichtende gebeurtenissen op de internationale sport. In coronajaar 2020 schreef hij samen met Micha Peters een e-book over afgelaste wedstrijden, Spaanse Griep in 1918 en influenza in Amsterdam. Het boek is gratis, als gift aan liefhebbers van sportgeschiedenis.

Nationale identiteit
Wat doet een atleet besluiten van nationaliteit te veranderen? Geld? Eerzucht? In zijn proefschrift Who can represent the nation? Migration, citizenship and nationhood in the Olympic Games uit 2020 stelt Joost Jansen dat atleten zelden kiezen voor het hoogstbiedende land op een markt van kandidaat-medaillewinnende sporters. Historicus Ernest Verhees heeft daar zo zijn bedenkingen bij.

Kijk hier voor de volledige inhoudsopgave van de SPORTWERELD #97.

Nog geen abonnee en geïnteresseerd in de SPORTWERELD? Voor slechts €30 ontvangt u vier nummers per jaar – meld u dan snel aan als lid! Liever alleen dit nummer lezen? Bestel het dan voor slechts €10.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.