Verschenen… De SPORTWERELD #96

Oproep in vaktijdschrift De Sportwereld

Pleidooi voor nationale dag over de sportgeschiedenis

Nederland moet meer aandacht besteden aan zijn sportieve erfgoed. Op 15 januari organiseert een groot aantal erfgoedinstellingen daarom een nationale dag over sportgeschiedenis, in dit geval over de Elfstedentocht. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren, die hiervoor het initiatief nam, pleit in het nieuwe nummer van Sportwereld voor nog veel meer samenwerking. Andere onderwerpen in dit vaktijdschrift zijn het onbekende verzetswerk van Feyenoorder Arie de Vroet, de Nederlandse roots van de golfsport en het werk van sportschilder Pyke Kochs. 

Stichting De Sportwereld is het platform voor sporthistorisch onderzoek in Nederland en Vlaanderen. Jaarlijks verschijnen vier nummers van het gelijknamige blad. In het laatste exemplaar van dit jaar is er zo aandacht voor Feyenoord, golf, schaatsen en sport in de Nederlandse kunst.

Arie de Vroet
Arie de Vroet was een Feyenoorder, die het in 1938 tot het Nederlands elftal schopte. Zo raakte hij bevriend met Abe Lenstra. Tijdens zijn diensttijd na de Duitse inval vocht hij met zijn bataljon op de Grebbeberg, waar hij gevangen werd genomen. Na zijn ontsnapping keerde hij terug naar Rotterdam en sloot zich aan bij het verzet. In 1985 werd hij hiervoor met het Verzetsherdenkingskruis onderscheiden. Hij heeft er alleen nooit veel over verteld, schrijft Peter van der Meeren in De Sportwereld.

Golf

Sporthistoricus Marnix Koolhaas onderzoekt de onbekende geschiedenis van de internationale golfsport. Met behulp van kunstenaars en geschiedschrijvers belandt hij zo in het Nederland van de dertiende eeuw.

Sportschilder Pyke Kochs
Pyke Kochs (1901-1991) schilderde veel over sport, maar heel opvallend zónder de sport zelf. Lege tennisbanen, de buitenkant van een zwembad, een golfbaan zonder actie. Ruud Stokvis doet verslag van zijn onderzoek.

Kijk hier voor de volledige inhoudsopgave van de SPORTWERELD #96.

Nog geen abonnee en toch geïnteresseerd in de SPORTWERELD? Voor slechts €30 ontvangt u vier nummers per jaar – meld u dan snel aan als lid! Liever alleen dit nummer lezen? Bestel het dan voor slechts €10.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.