De eerste sportfotograaf – hommage aan Jules Beau

Jules Beau is wellicht de eerste sportfotograaf, hij werkt rond 1900 in Parijs. Beau loopt onvermoeibaar wedstrijden en evenementen af om ze vast te leggen. Zo geeft zijn werk een prachtig tijdsbeeld, bevat het mooie plaatjes en is het soms verrassend actueel. De foto’s zijn door de fotograaf gemaakt tussen 1894 en 1913. 

De fotograaf had een brede belangstelling: de albums met zijn foto’s bestrijken meer dan honderd verschillende onderwerpen over een periode van 20 jaar. De eerste sportfotograaf bevat een selectie uit zijn werk, de foto’s in het boek zijn gegroepeerd per onderwerp en van toelichting voorzien. Beau laat zien hoe de wereld verandert: de start van de allereerste Tour de France, vrouwen op de fiets, talrijke pogingen om te vliegen. Maar hij fotografeert ook auto races, de eerste generatie elektrische auto’s en een elektrische tandem.

Jan Mulder schrijft over geschiedenis en wielrennen. Hij leerde het werk van Jules Beau kennen tijdens het schrijven van zijn eerste boek: ‘Major Taylor raast door Nederland’.

Bestellen kan bij Bol-partner: de boekhandel van Jan

Onder meer te koop bij Bol
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.