De ‘detectives’ van de ware voetbalhistorie

Naar aanleiding van de naderende publicatie van het Hoe voetbal verscheen in Nederland, staat in NRC Handelsblad van zaterdag 13 oktober een groot achtergrondartikel over dit boek, de voetbalgeschiedenis en de werkwijze van de schrijvers Jan Luitzen en Wim Zonneveld. ‘Het is een soort detectivewerk’, aldus Luitzen.

Hoe voetbal verscheen in Nederland verschijnt rond 19 oktober. In het interview met NRC-journalist Steven Verseput lichten Luitzen en Zonneveld alvast een tipje van de sluier op. Zo ontkrachten ze nog maar eens de mythe van de oprichtingsdatum van de voor zover bekend oudste Nederlandse voetbalclub, de Haarlemsche Football Club (HFC). Op basis van verschillende documenten claimen de sporthistorici dat HFC niet in 1879, maar vermoedelijk pas een paar jaar later als voetbalclub werd opgericht.

Daarnaast betwisten ze ook de Enschedese claim dat in Twente de eerste serieuze voetbalwedstrijd heeft plaatsgevonden. Nee, stellen Luitzen en Zonneveld in hun boek dat als uitgave van de SPORTWERELD verschijnt, die eerste wedstrijd werd gespeeld op de Koekamp in Haarlem, tussen HFC en het Amsterdamse “Sport”, op zondag 21 november 1886.

Eerder besteedden ook de Volkskrant en Tubantia al aandacht aan de publicatie van Hoe voetbal verscheen in Nederland.

Hoe voetbal verscheen in Nederland. Rood en Wit, H.F.C., H.V.V. en hun kortnuiten, 1880-1910.
124 pagina’s, met 41 illustraties en foto’s.
Prijs: €9,95.
Verschijnt op 19 oktober.
Interesse? Bestel nu!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.