Boekpresentatie Klaas Pander


Op vrijdag 10 maart  2017 presenteerde Wim Zonneveld, redactielid van De Sportwereld,  de biografie van de 19de eeuwse Haarlemse sportheld Klaas Pander, getiteld Klaas Pander. Het bewogen leven van een vergeten sportheld
Schaatshistoricus Marnix Koolhaas ontving bij H. de Vries Boeken in Haarlem het eerste exemplaar uit handen van de auteur. 

De Nederlandse sportwereld eind 19de eeuw. Pim Mulier is een pionier, onvermoeibaar propagandist, maar elitair. Jaap Eden is het grootste sporttalent van die tijd, wereldkampioen allround schaatsen en wielrennen. Onberekenbaar, wild. Klaas Pander is de link tussen deze twee beroemdheden. Laconiek, joviaal, een Haarlemse jongen. Door Pim gestimuleerd, leidt hij rond 1890 een adembenemend multidisciplinair sportleven. Hij is de eerste Nederlandse amateurschaatser die voor training naar het buitenland wordt uitgezonden en winnaar van de eerste marathon op natuurijs. Deelnemer aan de eerste drie WK’s. Zijn opgedane kennis benut hij daarna als coach van Jaap Eden. Het hoogtepunt van hun samenwerking is Amsterdam, 14 januari 1893, Jaaps, en Nederlands, eerste wereldtitel. Niet lang daarna gaan ze ieder hun eigen weg, binnen en buiten de sport.

Wim Zonneveld vertelt over zijn boek in onderstaand filmpje van Liesbeth Zuidema.

Het boek bestellen kan hier

Marnix Koolhaas & Wim Zonneveld

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.