Auke Kok met ‘1936’ beste sportboek van 2016 (update)

Auke Kok heeft met ‘1936. Wij gingen naar Berlijn’ de Nico Scheepmaker Beker gewonnen. Juryvoorzitter Ad Melkert van de vakprijs ‘Beste sportboek van het jaar’ maakte dat op 1 mei bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De jury omschrijft het winnende boek als “een welkome beschrijving van de historische Olympische Spelen in Duitsland onder Hitler, gezien vanuit Nederlands standpunt”, aan de hand van de lotgevallen van onder anderen Tinus Osendarp en Rie Mastenbroek. Auke Kok geeft inzicht in de spanning tussen sport en politiek, aldus de jury.

Een nadere jurytoelichting op de winnaar én de genomineerden vindt u op sportgeschiedenis.nl

De andere genomineerden waren:

  • Mien. Een vergeten geschiedenis – Mariska Tjoelker / Thomas Rap
  • Thomas Dekker. Mijn gevecht – Thijs Zonneveld / Voetbal Inside
  • De Lange. Het verhaal van Dick Nanninga – Jeroen Siebelink / Thomas Rap
  • Pellegrina. Een Italiaanse wielerbedevaart – Lidewey van Noord, Robert-Jan van Noort / De Muur

 

Uitzending DWDD 1 mei 2017 – Sportboek van het Jaar

 

Tafelheer bij De Wereld Draait Door op de avond van de bekendmaking is Adriaan van Dis. Ter voorbereiding op de bekendmaking van het beste sportboek mocht Van Dis enkele genomineerde titels lezen. In gesprek met Matthijs van Nieuwkerk zegt Van Dis hierover:

“Ik werd als jongentje op school altijd als laatst uitgekozen bij gymnastiek. Wat je niet kunt en waar je niet bij hoort, daar keer je je vanaf. Later las ik Menno te Braak die onderscheid maakt tussen het koninkrijk van de spieren en het koninkrijk van de geest. Ik denk weet je wat: ik kies voor het koninkrijk van de geest. Sindsdien hanteer ik het motto: Sport, ik doe er niet an.”

“En nu kreeg ik de gelegenheid om kennis te maken met sportboeken. Ik heb er drie gelezen en ze gebruiken het ambacht van de roman en zijn met grote menselijkheid geschreven. Ik ben zeer verrast door de kwaliteit. Weer een vooroordeel minder. Mijn tip: maak eens kennis met wat je denkt dat niet bij je hoort en er gaat een wereld voor je open”, aldus Adriaan van Dis.

Auke Kok

Auke Kok
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.