Andere Tijden | Trim u fit!

In 1969 start de Nederlandse Sport Federatie (NSF, voorloper van NOC*NSF), gesteund door de regering, een grootscheepse campagne: Trim u fit! Overal in het land worden parcourtjes met gymnastiektoestellen aangelegd. De trimbaan is geboren. Met stickers, buttons en posters wordt een beroep gedaan op alle Nederlanders meer te bewegen. Minister Luns gaat zwemmend op de foto om het goede voorbeeld te geven. Andere politici kunnen niet achterblijven. Trimgroepjes schieten als paddenstoelen uit de grond.

Trim u fit! wordt een groot succes. En een blijvend succes. Al is het woord niet langer in zwang, trimmen doen we nog steeds. Of joggen. Of hardlopen. Of sporten in de sportschool. Of wandelen – het nieuwe toverwoord in onze corona-wereld van nu. Andere Tijden laat met veel prachtig en soms hilarisch beeldmateriaal zien hoe Nederland in beweging kwam en hoe de trimrage zich ontwikkelde tot iets dat niet meer weg te denken is uit de Nederlandse maatschappij. Aan het woord komen naast Trim u fit!-bedenker Wim de Heer sport-professor Maarten van Bottenburg en Marja Wokke en Gerard Nijboer.

De uitzending van Andere Tijden: ‘Trim u fit!’ van woensdag 7 april (NPO) kunt u hier bekijken.

1 Reactie
  • Fons Kemper
    Geplaatst op 15:41h, 12 april

    Mooie uitzending met fraaie historische beelden. De trim-campagne heeft jaren later in 1976 een vervolg gekregen met de landelijke actie SportReal (Sport en recreatie voor allen). Dat was ook het startsein voor verdere overheidsbemoeienis met sport onder de titel van ‘sportieve recreatie’. Sport en bewegen buiten de kaders van de georganiseerde sport waarbij voor de verschillende overheidslagen (landelijk, provinciaal en gemeentelijk) afzonderlijke taken waren weggelegd.
    Hoe dat verder is verlopen is ook een uitzending van Andere Tijden Sport waard.