8070 dagen – Wachten op de Elfstedentocht

Een complete generatie is opgegroeid zonder de Elfstedentocht te hebben beleefd. Over enkele weken, op de kop af 8 februari 2019, gaan we het langste Elfstedenloze tijdperk in. Dan zijn de trotse winnaars van de vijftiende editie van 4 januari 1997, Henk Angenent en Klasina Seinstra, degenen die met 22 jaar en 33 dagen het langst als overwinnaars heersen. 

Op 8 februari 2019 is het 8070 dagen geleden dat Henk Angenent als laatste winnaar werd gehuldigd. Dat is even lang als tussen de Elfstedentocht van 1963 en die van 1985, tot nu toe het langste Elfstedenloze tijdperk.

Het is die uitgestrekte periode zonder dit Friese én nationale sport- en volksfeest die sporthistoricus en bestuurslid van Stichting de SPORTWERELD Jurryt van de Vooren (1969) heeft geïnspireerd tot het schrijven van het boek 8070 Dagen – Wachten op de Elfstedentocht.

In elf thematische hoofdstukken onderzoekt Jurryt van de Vooren deze bijzondere invloed van de Elfstedentocht. Waar komt de spreuk It giet oan vandaan? Waarom was Bartlehiem in 1929 nog niet trending? Hoe werd er in 1917 gereageerd op de eerste vrouw die de Elfstedentocht uitreed? Hoeveel Elfstedentochten waren er in de Tweede Wereldoorlog? Hoe werken de rayonhoofden? Welke tochten werden op het allerlaatste moment toch afgelast? Welke ontberingen werden geleden?

Voor extra verhalen, kijk eens op 8070dagen.nl

Omslag van 8070 dagen. (bestel) informatie op www.sportgeschiedenis.nl
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.