Erik van Lakerveld brengt boekpresentatie Kiderlen van Leeuwarden naar Rotterdam

Vrijdag 22 november 2019: Erik van Lakerveld, bestuurslid van Stichting de Sportwereld, stapt in de voetsporen van Pim Kiderlen. Hij gaat zijn monsterrit uit 1885, van Rotterdam naar Leeuwarden, ook afleggen. Pim Kiderlen was de eerste Nederlands kampioen wielrennen. Erik van Lakerveld schreef een boek over de monstertocht van Kiderlen.

Bekijk de beelden voor vertrek uit Leeuwarden op AD.nl

Titel: De Wonderwielenaar
Uitgever: ANWB
Auteur: Erik van lakerveld

Pim Kiderlen is de eerste wielerkampioen van Nederland en wegbereider voor de wielersport en coureurs als Jaap Eden. In 1885 reed hij als gevolg van een weddenschap binnen 24 uur op een hoge bi van Rotterdam naar Leeuwarden. De pas 17-jarige wielrenner doorkruist onder toeziend oog van ANWB-officials met zijn fiets een groot deel van het land, dat zich op de grens tussen oud en nieuw bevindt, een tijdperk bovendien waarin de fiets een belangrijke rol in de sociale verhoudingen speelt.

Erik van Lakerveld reconstrueert de monstertocht van Kiderlen en schrijft over de ANWB als aanjager van het vroege wielrennen, de geografische verscheidenheid van een land in dynamische ontwikkeling, de tegenstrijdige reacties op de moderne tijden, de betekenis van sport, de invloed van de media, de professionalisering van de sport en het karakter van de verschillende landschappen langs de route aan het einde van de negentiende eeuw.

Bestel De Wonder Wielenaar (Bol.com)
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.