125 jaar Victoria | Boekpresentatie ‘Good Old & Still Young’

De H.C. & F.C. Victoria uit Hilversum is de oudste voetbalvereniging van het Gooi en behoort tot de 25 oudste voetbalverenigingen van Nederland. Het ontstaan van Victoria leest als een jongensboek. Het begon allemaal begin oktober 1893. Tijdens een saaie les van de Openbare Lagere School aan de Kerkbrink te Hilversum zaten drie leerlingen zich stierlijk te vervelen. Het waren Nico Schröder, Antoine Dekker en Herman (Hempie) Groskamp. Ze waren pas zeven en acht jaar oud, maar besloten een heuse voetbalclub op te richten. Op zondag 8 oktober was het zover. Bij Nico Schröder thuis, aan de ‘s-Gravelandseweg 68, werd er met een aantal klasgenootjes een vergadering gehouden. De geboorte van de Hilversumsche Football Club Victoria was een feit.

Oud-lid Peter Samuel (72) presenteert zijn boek ‘Good Old & Still Young’ op zaterdag 6 oktober 2018 tijdens de Victoria-reünie.

Als actief speler in een ver verleden en recenter als stukjesschrijver voor De Victoriaan heeft Samuel in het licht van het 125-jarig bestaan van de ‘Good Old’ zijn herinneringen aan wedstrijden, kampioenschappen, toernooien en feestjes in boekvorm gebundeld.

‘Good Old & Still Young’ verhaalt niet alleen over zijn prachtige Victoria-tijd, maar Samuel besteedt op een voor hem karakteristieke manier ook in bredere zin aandacht aan de voetbalsport. Nederlandse voetballers als Abe Lenstra, Faas Wilkes en Johan Cruijff komen voorbij, ook toppers als de Braziliaan Pelé en Inter Milaans topper Sandro Mazzola worden gememoreerd. Stadionbezoeken aan Bernabeú in Madrid, San Siro in Milaan en Maracanã in Rio kleuren Samuels voetbalhart in lyrische bewoordingen.

Het laatste gedeelte van zijn 181 pagina’s tellende boek – voorzien van illustraties, zwartwit- en kleurenfoto’s – bevat hoofdstukken van Samuels ontmoeting met een drietal vrienden uit zijn blauwwit geblokte verleden. In persoonlijke gesprekken met Victoriaanse ‘Toppers van Toen’ worden saillante herinneringen en belevenissenen opgehaald. Reggy Huguenin, Gerard van Kerkhof en Jan van Beers, ook zeventigers, blazen mooie tijden uit vervlogen dagen via de pennenvruchten van Peter Samuel nieuw leven in.

De schrijver is ervan overtuigd dat zijn met trots geschreven boek een ‘must-have’ voor leeftijd- en generatiegenoten bij Victoria is. Uiteraard is zijn boek ook geschikt voor andere, jeugdiger clubleden en aanhangers die in het wel en wee van de Good Old zijn geïnteresseerd. Het boek wordt uitgegeven bij Uitgever Kirjaboek in Hoogwoud, de prijs bedraagt € 17,50 euro (excl. verzendkosten).

Meer informatie op de website van Victoria

Omslag 'Good Old & Still Young', Victoria 125 jaar
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.