Door: Hans de Bie
Datum: 1 september 2014
Bron: museumsite KNBSB

De bakermat van honkbal in Nederland? Jan Suurbeek, internationaal ijshockeyspeler en begaafd ABC-honkballer in de nationale competitie,  kon er boeiend over vertellen. Toen hij nog leefde. Toen Jan nog speelde voor  de Amsterdamse Baseball Club, in ’t zelfde eerste team samen met mannen als Guus van der Heijden, Otto Sterman en Ad Kraal.

Ik sprak Suurbeek hierover medio 1990, enkele maanden voor zijn overlijden in december van dat jaar. “De enige bakermat van ons Nederlandse honkbal is het oude IJsclubterrein op het Museumplein in Amsterdam”, vertelde hij destijds enthousiast. “Op ’t zelfde grond waar in de winter van 1910 ijshockey gespeeld werd, werd in de zomer van 1911 gehonkbald. We hebben er toen als spelers nog wel grappen over gemaakt als de ene sport stopte en het klimaat voor de andere sport nog niet ideaal was of andersom”,  aldus Suurbeek, vader van tweevoudig nationaal tenniskampioen in het enkelspel (1967 en 1982).

Wie hem gelijk geeft, is beroemd internationaal tophonkballer en bekend honkbaljournalist Ge Hoogenbos in het door hem geschreven boekje “Ergens in Holland”. Door Ge destijds geschreven als voorzitter van het Nederlands Honkbal-en Softbal Museum. Daarin vermeldt hij ook dat al in 1911 op het hoofdstedelijke Museumplein honkbal gespeeld werd. Ge heeft het in zijn verhaal nog over een oude prent van honkbal-of slagbalspelende mannen en vrouwen , waarvan verondersteld wordt dat die foto uit 1908 is.

Lees verder op de museumsite van de KNBSB

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.